Menonggeng.


Buleh lama pulak dia tedo dalam posisi neh. Kalau terlentang, semedang terkejut. Steady je pakai baju saiz 6-9 bulan, tapi umo baru 28 hari. Huhuhu..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Puas.


Baru lepas uk-uk.

Muka puas hati!

Hahaha!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Merenung.Masa.Hadapan?


cik.airis didapati sedang merenung jauh. tedo sekejap-sekejap. tak selesa sebab hidung cam soksek-soksek jek. jenuh azil sedut tadi, tapi tak kuar apa pun. kat mana gamaknya hingus dia bersembunyik, eik..?

hrrmm..

nih mata dah kuyu-kuyu nak menyambung tedo, tapi kejap-kejap bukak luas sebab idung blocked, kot..

sian sungguh.

=(

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Jiwa.Kacau?


Hahaha!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Tensen


Kena paksa tedo.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Apa.Yang.Sama?

ini cik.aira:

ini cik.aish:

ini cik.airis:

gambar cik-cik neh masa umo 1-2 hari.

azil nampak receiving blanket tuh je yang sama.

huhuhu.. =P

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Kelahiran.Airis

mudah juga kali ini.


labor pain bermula jam 3 pagi isnin, 31 januari 2011. terjaga dari tidur, terus capai henset nak kira interval masa sakit.

sakit selama seminit untuk setiap 5 minit (+/- 40 saat).

selepas setengah jam, dan yakin sakit bukan braxton hicks semata-mata, azil capai kunci rumah, kunci kereta, henset.

bergerak keluar rumah. hari hujan. called mak. tak jawab.

menjerit-jerit panggil nama mak dari luar pagar umah dia, tak jawab jugak.

sakit berpanjangan.

called linda. berkira-kira nak drive sendiri kalau linda pun tak pikap call.

"hello.."
"hello, kejut mak. kak long nak pi sepital."
"haa..! ok, ok.. maakk! kak long nak beranaakk..!"

linda siap-siap. azil called en.eid.

"azil nak pi sepital. dah sakit."

desyum-desyum dengan linda berdua ke hospital putrajaya. dia bawak kereta laju tak hingat. sampai azil tatau azil kejang perut sebab contraction ke sebab seriau.

sampai sepital kul 4 pagi. terus ke labor room. kat front desk misi tanya,

"sakit sangat ke?"
"ha ah."
"ok, masuk dulu."

ada dekat setengah jam kot misi monitor heartbeat baby guna ctg. sakit makin kuat, lelast panggil misi.

"sakit sangat dah."
"ok ok.. dokter! patient dah sakit sangat!"

dokter datang, periksa bukaan.

"6cm. proceed to labor."

dan entah apa dia cakap kat misi yang azil tak paham bijik butirnya.

"puan, kita cepat sikit ye. baby dah berak laa.."
"hoh? takpe ke? ok ke?"
"aa itu la.. jom cepat-cepat ke labor room."

isskk.. nih susah hati neh.

masuk labor room, cam blur sikit apa jadi. apa yang azil ingat, misi cakap,

"puan, saya kena potong sikit yea, sebab baby besar sangat."
"haa.."

entah bila dia potong pun tak perasan.

lepas tu sedar-sedar ada beberapa orang misi joined dalam labor room tu suruh push.

eh, en.eid mana??

aa.. en.eid masuk masa kepala baby dah nak keluar sangat.

ada 2 kali push la agaknya, meluncur baby keluar. jam 6:10pagi.

phew..

ingatkan selesai situ. misi cakap nak urut perut untuk keluarkan uri. ok, this is something new.

masa aish dulu, lepas beranak je, azil tumpah darah sebab rahim tak kecut. masa tuh dah separuh sedar apa yang berlaku. kurang sket memori.

kali ni, sedar-sedar kena tekan-tekan perut, sampai terasa uri tuh nak keluar. bila dia keluar, misi seluk-seluk dalam rahim lagi nak keluarkan darah beku, katanya. proses tu agak menyakitkan. sampai at one point, azil tanya,

"nurse, bleh tak pengsankan je saya neh..?"

dia geleng kepala je. chiss..

dia seluk, dan seluk cam never ending betul keje dia.

"nurse.. banyak sangat ke darah beku? saya ni ok ke tak?"
"saya pun tak pasti puan. ada bleeding ni. tapi saya tak tau kat mana punca dia."

tak lama lepas tu dokter pulak masuk. misi tadi repot mende yang sama ke dokter. dokter pulak sambung proses seluk-seluk. grr..

finally, dokter decide untuk masukkan ubat tahan luka dan review condition azil after 2 hours.

haah, lega..

baby? eh, ha aahh.. lepas beranak, misi bawak lari terus untuk dibersihkan.

lepas proses azil dah selesai, sampai la jahit perineum tu, misi panggil en.eid masuk balik untuk azankan baby.

masa misi bawak masuk baby, misi cakap,

"tembamnya baby.. sampai tak nampak leher..!"
"ambuih.. tuh kutuk ke hape?" azil cakap dalam hati je.. =)

en.eid sambut baby, azan dan iqamat.

azil kena stay kat labor room sampai dokter review condition. masa review, sibbaik semua ok. takde masalah. darah pun dah berenti. fuuh..

petang dalam kul 6:30 petang, baru dapat admit ke wad o&g. kena admit sebab baby besar. lahir dengan 4.14kg. so, hospital nak pantau tahap gula dia. (sebab ibu dia diabetic masa pregnant)

next day tengahari, berjaya jugak discharge dari hospital. azil dan baby, dedua ok.

yeay!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Kenyang


Yeaa..!
Bila dah kenyang sangat, camnila jadinya.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Bangunla.Weiyh

video
Letih kejut budak sorang ni. Tak buleh nk bukak mata. Minum susu pun sambil tedo.

Isk..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Finally.


We found agreement of her name at day 3.

Airis Adzkiya

Cheers!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS